Saarroksissa (1947)

saarroksissa

BOOMERANG!
Yhdysvallat 1947

Ohjaus: Elia Kazan
Käsikirjoitus: Richard Murphy
Tuotanto: Louis de Rochemont
Pääosissa: Dana Andrews, Jane Wyatt, Lee J. Cobb

1 tunti 28 minuuttia


Elia Kazanin kolmas ohjaustyö on yhä tänä päivänä melko poikkeuksellinen oikeussalidraama, jossa syyttäjäkään (Dana Andrews) ei ole lainkaan varma syytetyn syyllisyydestä. Syyttäjä kun sattuu olemaan poliittisesta toiminnastaan huolimatta harvinaisen rehellinen mies, jota ei painosteta tekemään poliittisesti suotuisia, mutta oikeudellisesti ja moraalisesti vääriä ratkaisuja. Miehen usko joutuu koetukselle, kun tämän koko pikkukaupungin rakastama pastori murhataan teloitustyyliin keskellä katua, eikä syyllisestä ole tietoakaan.

Valittuissa paloissa julkaistuun tositarinaan perustuvan filmin on käsikirjoittanut Richard Murphy, jonka tekstistä Kazan on ohjannut filmin, joka on sekä jännittävä rikostarina, oikeussalidraama että hauska komedia. Koomisuus on pitkälti virkamiesten suhteissa lehdistön edustajiin, mutta parhaimmat naurut irtoaa lyhyestä kohtauksesta, joka liittyy murhaajasta annettuihin hyvin vähäisiin ja erittäin yleisiin tuntomerkkeihin. Kaksi tuntomerkit täyttävää miestä kun kohtaavat kadulla, pysähtyvät tuijottamaan toisiaan ja lähtevät sen jälkeen juoksemaan kohti puhelinkoppia ilmoittaakseen näkemästään poliisille. Hauskuuden vastapainona kuvataan mm. sitä, miten täysin harmiton ja viaton ihminenkään ei ole turvassa kuin myös sitäkin, etteivät poliisien käyttämät keinot syyllisiä kuultaessa kestä päivänvaloa.

Elokuvassa nähdään monta tuttua kasvoa varhaisissa rooleissaan, mm. Lee J. Cobb poliisipäällikkönä ja Karl Malden yhtenä poliiseista. Suurimman vaikutuksen tekee Andrews, jonka työskentely varsinkin elokuvan oikeussalikohtauksissa on erinomaista: hän on uskottava rehellisenä miehenä, jonka sanomisilla ja sanomisissa on painoarvoa.

Lyhyt elokuva kulkee nopeasti ja vaivattomasti Kazanin kokemattomissa, mutta lahjakkaissa käsissä. Syyttömän miehen elämän pilaaminen pelkästään sen takia, että hän muistuttaa jotakin, tuli myöhemmin Kazanille tutuksi hänen luovuttaessaan tietoja kommunistisista tai ainakin joskus jotenkin tähän aatesuuntaan liittyneistä kollegoistaan Yhdysvaltain oikeuslaitokselle, jonka hellään huomaan monien näiden poliittisten toisinajattelijoiden ura päättyi.


LISÄMATERIAALI

Elokuvatutkijoiden Alain Silverin ja James Ursinin kommenttiraita sekä elokuvan traileri.


DVD-JULKAISU

  Julkaisija: Paramount
  Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi
  Ääni: Dolby Digital 1.0
  Kuva: 4:3 (1.33:1), mv
  Levyjä: 1

s

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).